Marcel Ciolacu, de Ziua ONG-urilor: Bunăstarea vieții de zi cu zi trebuie să fie într-un echilibru cu natura

Publicat: 27/02/2024, 13:14
Actualizat: 27/02/2024, 13:15

Premierul Marcel Ciolacu spune că, prinși în viața de zi cu zi, uităm că dezvoltarea economică și socială și bunăstarea vieții trebuie să fie într-un echilibru cu natura. 

Prim-ministrul a participat la evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”, de Ziua Mondială a ONG-urilor, organizat la Palatul Cotroceni, unde a enumerat proiecte de succes.

Aș nominaliza câteva dintre proiectele de succes derulate în ultimii ani, dar ale căror propuneri de politici publice alternative la cele formulate de guvern contribuie la promovarea unei dezvoltări sustenabile a comunităților și a societății în general. Proiectul politici publice pentru dezvoltare durabil, implementat de Centru pentru Politici Durabile Ecopolis împreună cu asociațiile Mai Bine din Iași, Biosilva din Suceava, Doi Celsius și Ecoteca din București este un prim exemplu.

Proiectul a vizat șase domenii prioritare de mediu: creșterea accesului apa potabilă în spațiul public, gestionare a deșeurilor din produse farmaceutice din afara circuitului sanitar medical, creșterii calității aerului, crearea unei infrastructuri de reîncărcare publică a vehiculelor electrice, diminuare a risipei alimentare și îmbunătățirea legislației în domeniul pădurilor și ariilor protejate din România, prin aplicarea principiului transparenței.

Un alt exemplu este cel de promovare a cercetării și protejării mediului, desfășurat de Fundația Dala în parteneriat cu Asociația Peisagiștilor din România AUSAM Cluj-Napoca, având ca obiect ecosistemele fragile din Munții Făgăraș.

Un alt proiect devenit model de dezvoltare durabilă este Via Transilvanica, în opinia premierului.

Am lansat la final un proiect de suflet, Via Transilvanica, derulat de Asociația Tășuleasca Social din Bistrița, un model de dezvoltare durabilă a turismului. Sunt sigur că Via Transilvanica va deveni un real motor de regenerare și de dezvoltare economică pentru zonele rurale care și-au păstrat nealterate patrimoniu natural, arhitectura și tradiția. Via Transilvania este un exemplu de sustenabilitate în turism pe care îl putem multiplica prin proiecte similare viitoare, de care românii să se simtă mândrii și care poate fi perfect integrat în campania demarată deja, Cumpără românește.

Ciolacu afirmă că aceste trei exemple sunt dovada în plus că dezvoltarea durabilă și protejarea mediului nu au culoare politică.

Ele ne privesc pe toți, iar politicul, prin deciziile luate, trebuie să țină cont atât de realitatea din economie și mediul social românesc, cât și de propunerile pe care dumneavoastră, cei pe care astăzi vă sărbătorim, le faceți cu atât de multă implicare și devotament.

Șeful Executivului și-a exprimat aprecierea pentru societatea civilă, și a evidențiat rolul pe care îl are în implementarea politicilor publice.

Aprecierea mea se îndreaptă către fiecare dintre dvs. prin rolul activ pe care îl aveți în dezvoltarea și implementarea politicilor publice de mediu în România. De fapt, contribuiți atât la protejarea și conservarea resurselor noastre naturale, cât și la crearea unui mediu mai curat și mai sigur pentru toți locuitorii României. Vă asigur e această cale și în continuare aveți întreaga mea susținere în eforturile depuse.

Ciolacu întărește ideea de a fi în „echilibru cu natura”, cea care ne oferă suportul existenței.

Câteodată, prinși în agitația cotidiană, unele persoane uită, din păcate, că dezvoltarea economică și socială, bunăstarea vieții de zi cu zi trebuie să țină cont să fie într-un echilibru cu natura, cea care ne oferă suportul existenței.

De aceea, rolul dvs. este cu atât mai important cu cât toate aceste deziderate dezvoltare durabilă, combaterea efectelor schimbărilor climatice, reabilitare și protejare a zonelor naturale, conservare a biodiversității, educație și conștientizare trebuie să fie pilonii de bază e care România trebuie să evolueze.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia...
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Telescopul Hubble a surprins o potențială fuziune galactică